Behandeling van je angstklachten door Richard Clark

Iedereen is wel eens bang. ‘Wel eens’. Als je angstklachten hebt, ben je niet ‘wel eens’ bang maar bepaalt de angst je hele leven. Dat wil niet zeggen dat je de hele dag bang bent, maar wel dat je je leven inricht rondom je angst.

Gevangen in angst

Je bent er dingen voor gaan laten, je vermijdt situaties. De angst dirigeert je. Je kunt er vrienden door verliezen, je werk. En over de hele linie leef je in spanning. Tot je uiteindelijk ingesloten bent, gevangen in angst.

Volgende stap

Houdt je angst je tegen om stappen te nemen in je carrière. Bijvoorbeeld om een nieuwe richting op te gaan, te solliciteren etc dan is het nuttig te onderzoeken hoe je jezelf beperkt om te doen wat je zou willen doen.

Angst houdt je weg van je spontaniteit. Je bent welkom om je angst te onderzoeken zodat je zelfverzekerder kan zijn.

Verschillende soorten angsten

We verdelen angst in drie categorieën:

  • De gegeneraliseerde angststoornis
    Dat is angst zonder ‘richting’. Je bent bezorgd. Niet een beetje, maar heel erg. Zo erg dat je er van verlamt, alsof je niks anders meer kunt dan met die angst, die zorg bezig zijn. En je weet dat je angst niet reëel is. Maar het is zoveel sterker dan jij.
  • Een dwang of obsessieve compulsieve stoornis
    In dit geval heb je niet alleen een angst, maar je bent ook geobsedeerd met bepaalde gedachten of handelingen. Alsof je daarmee de angst kunt bezweren. Dan kun je denken aan negatieve gedachten die je onophoudelijk in je hart dreunt. Of bepaalde handelingen die je keer op keer moet uitvoeren (bij smetvrees bijvoorbeeld).
  • Een fobie
    Dat is angst met een hele duidelijk ‘richting’. Je bent bang voor ‘iets’; een dier, ding of situatie. Ook hier geldt dat je waarschijnlijk heus wel snapt dat je angst niet reëel is. En dat je ondanks dat besef er toch in gevangen zit.

Heb je vragen over angstklachten?

Heb je vragen over angstklachten? Neem dan even een kijkje op het angst forum: www.angstpsychologen.nl. Je kunt hier anoniem je angst vraag stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen, waaronder ik zelf.

Online therapie

Je angstklachten kunnen ook goed behandeld worden met online therapie, dit kan helemaal in je eigen tijd en tempo. Interesse? Klik dan door naar: online therapie.

Praat er over

Herken je jezelf en heb je behoefte aan hulp of heb je gewoon een vraag? Bel dan voor een afspraak of stuur even een mail naar Therapie Rotterdam ter attentie van Richard Clark.