Wat kunnen therapeuten in Rotterdam voor je doen?

Wanneer ga je naar een therapeut? En als je er bent, wat ga je dan zeggen? Wat gaat een therapeut eigenlijk doen? Het blijkt voor veel mensen maar wat lastig om te begrijpen wat een therapeut voor ze kan doen. Dat kan ik me goed voorstellen.

Alleen jij weet de ernst van je klacht

Om te beginnen gaat het om klachten ‘van binnen’, je kunt ze niet zien en je kunt ze niet met iemand anders vergelijken. Dus vraag je je af ‘is mijn probleem wel erg genoeg?’ en ‘stel ik me niet aan?’ of ‘moet ik dit niet zelf kunnen oplossen?’

Daarnaast zijn het meestal klachten, vragen of problemen die je moeilijk zelf kunt uitleggen. Als vergelijking: je kunt vrij makkelijk bepalen of je griep hebt, en een kneuzing van een breuk onderscheiden kan iedereen. Maar wanneer is het gewoon verstandig om een paar keer te controleren of het gas wel uit is, en wanneer is het een dwangneurose? Heb je een burnout of ben je aan vakantie toe? Is je kind lekker druk of heeft hij ADHD?

En als laatste zijn de meeste mensen onbekend met het werk van een therapeut. Tenminste, iedereen begrijpt dat iemand die geestelijk volkomen in de war is geholpen kan worden; maar niet dat je ook je eigen leven behoorlijk kunt verbeteren met een therapeut. Ook al twijfel je, ook al weet je niet precies wat je hebt. Vertrouw op je gevoel. Hetzelfde gevoel eigenlijk dat je hier op deze website bracht.

Een therapeut verrijkt je leven

Een therapeut helpt je jezelf en jouw leven het juiste perspectief te geven. Je krijgt inzicht in bepaalde aspecten van jezelf – patronen, je omgeving. En je krijgt de handvatten om er zelf betere keuzes in te maken. Je leert begrijpen waarom je sommige dingen doet zoals je die doet. Je leert je eigen talenten en kwaliteiten beter inzien en benutten. Al met al verrijk je je leven en ben je beter in staat het leven te leiden dat echt van jou is.

Hoe kies je een therapeut?

Je bent hier, nu, op deze website. Dat wil zeggen dat je weet dat je erkent dat je een klacht hebt en inziet dat je hulp nodig hebt. Waar moet je op letten?

Je moet op drie dingen letten:
1. is de therapeut aangesloten bij een beroepsvereniging?
2. heeft de therapeut de benodigde ‘papieren’ en
3. past de therapeut bij jou?

Die eerste twee zijn makkelijk na te gaan. Heel praktisch, check op de website de opleidingen en kwalificaties en welke beroepsvereniging de therapeut heeft. Over het algemeen is bijvoorbeeld een registratie bij de Algemene Beroepsvereniging voor Counselors een goede graadmeter.

De derde is het belangrijkst en ook het lastigst. Door te doen wat je nu doet, een website napluizen, kom je veel te weten over de stijl van werken en de persoon. Dat is belangrijk, want je gaat samenwerken, dus dan moet je elkaar wel liggen. Kom je er zo niet uit, dan kun je in je omgeving navragen en ook je huisarts kan je goed op weg helpen.

Jij bent hier nu

Je bent niet voor niets op deze website gekomen. Je hebt vragen, misschien wel klachten of een duidelijk probleem. Mocht je nu twijfelen aan de ernst van je vraag of klacht, of aan of jouw klacht wel thuishoort bij een therapeut; dan wil ik je graag het volgende zeggen: bel mij. Liever vandaag dan morgen. Want dát je hier bent, en dát je jezelf en je vraag of klacht serieus neemt is genoeg. Je hoeft niet alles zelf uit te dokteren. Daar ben ik voor.

Meer informatie over therapeuten in Rotterdam

Als je meer wilt weten over therapeuten, of als je een specifieke vraag over jezelf hebt, bel mij dan even voor een afspraak of stuur een e-mail. Ik help je graag!