Begeleiding bij kanker bij Therapie Rotterdam

Verdieping, rust en innerlijke groei

Naar aanleiding van de constatering van kanker bij mijn man en in de mallemolen van behandelingen, tests, onzekerheid en hoop miste ik aandacht voor zijn, maar ook mijn, innerlijk welzijn. We konden nergens terecht met ons hart. Vooral toen hij genezen verklaard was viel me het gat in de behandeling echt op.

Ik ben psychosociaal therapeute en in die hoedanigheid goed in staat mensen, de kankerpatiënt én de mensen om hem of haar heen, te begeleiden in hun weg. De weg van de ziekte, maar ook van het leven. En ik ben er van overtuigd dat als je met zorg met je innerlijk omgaat je de ziekte ook beter te baas kunt zijn.

Alles in het teken van…

Na de diagnose staat alles plotsklaps ‘in het teken van’. Je leven wordt gedicteerd door de behandeling. Elk gevoel verhoudt zich tot de ziekte. En ook de mensen om je heen kunnen maar moeilijk door de ziekte jou nog vinden.

In het behandelprogramma vanuit ziekenhuis of kliniek is geestelijke bijstand standaard opgenomen. Die helpt je de grote klappen met betrekking tot je ziekte op te vangen. Jammer genoeg ontbreekt het daar aan tijd en vaak ook kennis om je diepgaand te begeleiden.

De balans van lichaam en geest

Op dit moment is de balans helemaal doorgeslagen naar je lichaam. Dat is zonde, want door aandacht aan je innerlijk te besteden kun je kracht, rust en voldoening vinden die je waarschijnlijk hard nodig hebt.

Eigenlijk staat je innerlijke leven even buitenspel. De strijd die je voert, daaraan is alles ondergeschikt. Logisch natuurlijk.

En toch denk ik er een beetje anders over. Ik vind dat je innerlijk leven en welzijn juist nu aandacht verdient. Dat je momenten vindt waarop je de ziekte voorbij kunt. Waarop je inzicht vindt. Ik weet uit ervaring dat je rust en kracht kunt vinden – misschien niet in je lichaam, maar wel in je geest.

Doorbreek patronen

Ieder mens zoekt naar patronen. Dat is wat we doen – het geeft houvast, veiligheid, onze hersenen voelen zich er fijn bij. Dat is bij een ernstige ziekte als kanker dubbel het geval. Je hele wereld stort in elkaar. Niets is meer wat het was. En dus grijp je, onbewust, elke kans aan om nieuwe patronen te ontwikkelen. ‘Boos zijn’ bijvoorbeeld, ‘het ritme van behandelingen’, ‘geen vertrouwen hebben in je lichaam’, ‘rouwen’, de rolverdeling tussen zieke en partner, noem maar op.

Veel van die patronen geven je schijnveiligheid en -zekerheid. Er in blijven hangen stagneert je vooruitgang. Juist nu is je innerlijk welzijn er bij gebaad dat je alle onderdelen van je proces doorloopt. Dat je het proces laat stromen en nergens dammen bouwt.

Even geen zielige hondenogen

Sommige patronen zijn regelrecht vervelend. Cliënten vinden het bijvoorbeeld sowieso al plezierig even geen zielige hondenogen op zich gericht te zien in de behandeling. Goedbedoelende vrienden die de zwaarte alleen maar zwaarder maken. En je kunt niet 24 uur per dag 7 dagen in de week Lijden met een grote ‘L’.

Psychologische hulp

In de behandeling is de ziekte het kader, maar niet het onderwerp. Dat ben jij namelijk. Je hervindt waar je het allemaal voor doet, wat de schoonheid in je leven is. Ook nu. Zelfs nu.

Verdiep je ziel

In tijden van fysiek leed verwaarlozen mensen makkelijk hun innerlijk. Dat terwijl juist nu een gezonde geest kan helpen een beetje balans te krijgen. Ik ben er voorts van overtuigd dat rust, stabiliteit en acceptatie het proces van genezing positief kunnen beïnvloeden.

Kijken naar mezelf
Niet alleen door andermans ogen
Maar echt kijken
Naar binnen
Lees meer gedichten

Verrijk je leven

Wil je meer weten over mijn psychosociale begeleiding bij kanker, heb je vragen of wil je je verhaal kwijt? Bel of mail mij naar Therapie Rotterdam ter attentie van Richard Clark.