Volg een Mindfulness training bij Richard Clark

Als je een probleem maakt. Heb je een probleem – Dr. Jon Kabat-Zinn

Het begrip Mindfulness komt uit het Boeddhisme. Het is de zevende stap in het achtvoudige pad tot verlichting zoals onderwezen door Siddhartha Gautama Boeddha. Halverwege de vorige eeuw vertaalde Dr. Jon Kabat-Zinn de principes naar een training.

Om uit te leggen wat de training voor je kan betekenen kunnen we het beste de bedenker zelf aan het woord laten: “Mindfulness beoogt een innerlijke balans te vormen, die je helpt het leven te benaderen met een grotere stabiliteit, begrip en wijsheid.” Met de innerlijke balans bedoelt hij vooral de mate waarin de meeste mensen in hun hoofd zitten; piekeren, oordelen, blijven hangen in situaties waar je toch niks aan kunt doen.

Mindfulness kan niks doen aan de wereld om je heen. Je krijgt het niet minder druk, er gaat niet ineens minder gebeuren in je leven. Je leert er beter mee om te gaan. Zodat het ook allemaal wat opgewekter voelt. Of, zoals Kabat-Zinn zegt: “Je kunt de golven niet stoppen. Je kunt wel leren surfen.”.

Mindfulness in een reguliere therapie

Contact met jezelf. Nu. Ik zet Mindfulness in als onderdeel van een therapie. Je leert niet de klassieke training, maar we gebruiken aspecten ervan om je te ‘openen’. Veel mensen zitten vast in hun hoofd en bijna iedereen heeft grote moeite naar zijn eigen lichaam te luisteren. En dat terwijl juist daar, en in wat onbewuster processen, hele rijke gevoelens en ervaringen uiting vinden.

Door je aandacht met zorg te richten op jezelf, je innerlijk en het moment waarin je bent, hervind je jezelf. Voor de meeste mensen is dat een regelrechte openbaring.

Neem het zoals het is

Vooral dat laatste is een hardnekkig trekje. Als er iets op ons pad komt, dan moeten we er wat mee doen. Ook al is het vechten tegen windmolens. Ook al heeft wat je doet helemaal geen nut. Vooral bij tegenslag of teleurstelling blijven we nogal eens hangen in het moment. We smeren het uit. We gaan er, in ons hoofd, mee aan de slag. Terwijl je het ook kunt beleven. Accepteren. En weer door. “Het is geen kwestie van loslaten. Als je zou kunnen zou je dat doen. In plaats van ‘loslaten’ kun je beter zeggen ‘laat het zijn voor wat het is’.” Het leren nemen zoals het is. Er niet meer van maken in je hoofd. Leren er geen probleem van te maken.

Geen doel op zich

Wat wel belangrijk is, dat Mindfulness in dit geval geen doel op zich is. We gebruiken het (vaak aan het begin van een behandeling) om de knopen te vinden, de oogkleppen af te doen en het leven te voelen in al haar facetten.

MINNED – alles over Mindfulness

Wil je meer weten over mindfulness, kijk dan ook even op minned.nl, daar vind je alle informatie over Mindfulness, speciale yoga en meditatietechnieken en een aantal handige oefeningen om meteen te proberen.

Neem contact met mij op

Je kunt mij altijd bellen of mailen voor vragen of een afspraak. Bel voor een afspraak of mail Richard Clark van Mindfulness Rotterdam.